Fajna babka

Święta za pasem, a ten pas trzeba będzie po nich poluzować. Ale co tam!

Wyjątkowo, nie będziemy robić sobie jaj.

Mamy dla Was coś specjalnego: Przepis na babkę! Niekoniecznie wielkanocną. Jeśli upieczecie na Boże Narodzenie- też spoko!

Przepis jest bardzo prosty. Każda kulinarna lebiega powinna sobie z nim poradzić!

Składniki:

  • 5 jaj
  • 25 dkg cukru pudru
  • 25 dkg mąki tortowej
  • 25 dkg margaryny (czyli cała kostka, bez papierka of course)
  • 1 cukier wanilinowy (kto przeczytał WANILIOWY?) 😉
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Margarynę+cukier puder+żółtka+ cukier wanilinowy ucieramy mikserem

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów ucieramy mikserem.

Białka ubijamy na sztywno i łączymy z resztą ciasta.

Zapomniałam dodać, że trzeba sobie przygotować wcześniej blachę, ale chyba każdy wie, że nie wiadro…

Jest pyszna! Serio. Czy świeża- wilgotna czy stara- lekko sucha. (jakkolwiek to brzmi). Co kto lubi!

A na Wielkanoc i na każdy następny dzień, życzymy Wam wiosny w sercu! Cytując zajączka:

DO GÓRY USZY, TO I DUPA RUSZY!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *